Bel Fıtığı

Omurga, omur adı verilen kemiklerin üst üste dizilmesinden meydana gelmiştir. İki omur arasında disk denilen ve omurlar arasında adeta bir yastık görevi gören bir yapı vardır. Diskin merkezinde jelimsi bir tabaka (nükleus pulpozus) bulunur. Bu jelimsi madde bir dış tabaka ile (nükleus fibrozus) sarılmıştır. Yaşlanmayla birlikte, diskin merkezinde bulunan bu jelimsi madde özelliğini kaybeder. Bu durum diskin yastıkcık (amortisör) görevini yapamaz hale getirir. Diskin merkezindeki bu bozulma dış tabakayı da yırtılabilir. Dış tabakadaki bu yırtılma sunucu, diskin merkezindeki madde dışarı doğru çıkarak fıtıklaşır ve sinirler üzerine bası yapar. Bu duruma disk hernisi ya da disk fıtığı adı verilir. Disk hernisi, omurganın boyun (boyun fıtığı), sırt (sırt fıtığı) veya bel (bel fıtığı) bölümlerinde meydana gelebilir. Boyun fıtığı (servikal disk hernisi), boyun omurundaki sinirlere bası yaparak, boyun ağrısı, ellerde ve kollarda ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi durumlara neden olabilir. Bel fıtığı (lumbal disk hernisi), bel omurundaki sinirler üzerine bası yapabilir ve siyatik adı verilen ve bacakta ağrı, uyuşukluk, karıncalanma ve güçsüzlüğe yol açabilir.

Bel fıtığı belirtileri arasında, bel ağrısı, genellikle tek taraflı olan ve belden bacağa doğru yayılan bacak ağrısı, bacakta uyuşma, yanma, keçeleşme ve karıncalanma, ayak bileğinde güç kaybı, topallama, yürürken ayak bileğinin dönmesi, idrar kaçırma ya da idrar yapamama, kabızlık ya da dışkı kaçırma, bacakta felç ve sertleşme olmaması bulunmaktadır.

Bel fıtığı tanı ve tedavisi ile beyin-omurilik-sinir cerrahisi, algoloji (ağrı bilimi) ve fiziksel tıp ve rehabilitasyon (fizik tedavi) bölümleri ilgilenmektedir. Aşağıdaki listede bu konuda uzman olan doktorları bulabilirsiniz.

43

Sorulan Soru

43

Verilen Cevap

Uzm. Dr. Ömer Nas

Merhabalar..Bel omurgalarından 5.si seviyesinde sağ taraftaki sinire yakın, ancak sinire ciddi bir baskı yapmayan şişkinlik şeklinde fıtık demektir. Kabaca başlangıç aşamasında bir fıtığa işaret eder.…Daha fazla

Cevaplar (1)

Uzm. Dr. Yüksel Kaş

fizik tedaviye başvurabilirsiniz..

Cevaplar (1)

Op. Dr. ERSOY TAŞPINAR

Olabilir, ultrason yaptırmak lazım

Cevaplar (1)

 

MerhabaBu hastalıkta en önemli şey muayenedir. Film üzerinden karar verilemez. Geçmiş olsun. Prof Dr Kudret Türeyen

Cevaplar (1)

 

MerhabaTanı doğru ise hastalar genelde dar kanal tedavisinden fayda görürler. Geçmiş olsun. Prof Dr Kudret Türeyen

Cevaplar (1)

 

MerhabaFilmi çektiren hekiminiz ile görüşmeniz uygun olur. Sadece film raporu ile hastayı muayene etmeden verilecek her türlü bilgi ve yorum sizin için sakıncalı olabilir. Geçmiş olsun. Porf Dr…Daha fazla

Cevaplar (1)

 

MerhabaMuayene edip filmleri görmeden yorum yapmak mümkün değil. Doktorunuz gerekeni yapacaktır. Geçmiş olsun. Prof Dr Kudret Türeyen

Cevaplar (1)

 

MerhabaBir beyin cerrahisi uzmanına başvurmanızı öneririm. Muayene bulguları çok önemli. Geçmiş olsun. Prof Dr Kudret Türeyen

Cevaplar (1)

 

MerhabaHastayı muayene edip filmlerini incelemeden yorum yapmak uygun değildir. Geçmiş olsun. Prof Dr Kudret Türeyen

Cevaplar (1)

 

MerhabaHastayı görüp tetkiklerini incelemek gerekli. Buraya sevk yaptıramazsınız. İletişim numarasından irtibat kurabilirsiniz Geçmiş olsun. Prof Dr Kudret Türeyen

Cevaplar (1)

 

Merhaba,Hastayı ve filmlerini görmeden yorum yapmak doğru olmaz. Geçmiş olsun. Prof Dr Kudret Türeyen

Cevaplar (1)

Uzm. Dr. Murat Vehbi Gökçe

Merhaba, bir semtten başka bir semte gidiyorsunuz diyelim herkes aynı yolu mu kullanır? Ya da bir yemek yapacaksınız herkes aynı ölçüyü mü kullanır ya da pişirme süreleri aynı mıdır? Bu örnekleri çoğaltmak…Daha fazla

Cevaplar (1)

Doç. Dr. Serkan Şimşek

radyoloji raporu bize her zamn net bir sonuş vermez önemli olan klinik muayenedir. radyoloji raporuna göre cerrahi değil gibi yorumlanabilir.

Cevaplar (1)

Yrd. Doç. Dr. Süleyman Özdemir

Geçmiş olsun, bir beyib cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmeniz gerekmekte,

Cevaplar (1)

Doç. Dr. Erkin Sönmez

Ameliyattan sonra yaklaşık 4 aydır şiddetli ağrılar yaşamanız çok normal değil. Sizi muayene ettikten sonra daha net bişeyler söyleyebilirim. Geçmiş olsun.

Cevaplar (1)

Doç. Dr. Erkin Sönmez

Yazdıklarınıza göre ameliyat gerekli gibi duruyor. Fakat sadece rapora bakarak ameliyat veya ilaçla hallolur demek çok doğru değildir. Hele platin işi tamamen ayrı. Hastayı, filmlerini görmeden net bir…Daha fazla

Cevaplar (1)

Doç. Dr. Erkin Sönmez

İstirahat, ağrı kesici ve tekrar doktorunuz ile görüşmeniz en doğrusu. Geçmiş olsun.

Cevaplar (1)

Doç. Dr. Erkin Sönmez

MR raporunuza göre ameliyat olmanız gerekebilir. Ancak ameliyat demek için MR tek başına yeterli değildir. En son kararı sizi muayene ettikten sonra vermek daha doğru olacaktır. Geçmiş olsun.

Cevaplar (1)

Doç. Dr. Erkin Sönmez

MRG raporunuz ameliyatlık gibi duruyor. Yalnız sadece rapora bakıp ameliyat demek doğru değil. Kesin ameliyat diyebilmemiz için sizi muayene etmem gerekiyor. Geçmiş olsun.

Cevaplar (1)

 

Ameliyattan önce uzun süreli tedaviden uzak durulursa ya geç düzelme olur ya da düzelme olmaz. B12 vitamini eksikliği iyileşmeye etkilidir. Yüzmenin ya da deniz suyu sıcaklığının etkisi yoktur.

Cevaplar (1)

 

Önce muayene olmanız gerekli bence.

Cevaplar (1)

 

Bir beyin cerrahı tarafından muayene edilmenizi öneririm.

Cevaplar (1)

 

Ameliyat olmayı kimse tercih etmez. Ancak gerekli ise uzak durmak aleyhinize sonuçlar doğurur.

Cevaplar (1)

Yrd. Doç. Dr. Emre Ünal

Ne kadar çok doktor gezerseniz, kafanız o kadar çok karışır. Bana sorduğunuz gibi eminim bir çok doktora da internet üzerinden yazı yazmışsınızdır. Tetkikleri görmeden, hastanın kendisini muayene etmeden…Daha fazla

Cevaplar (1)

Op. Dr. Salim Şentürk

Merhaba, belirgin bir bel fıtığınız var mutlaka beyin cerrahına başvurmalısınız. Ameliyat gerekebilir. Geçmiş olsun.

Cevaplar (1)

Op. Dr. Murad Asiltürk

bacağa vuran ve günlük hayatı etkileyen, normal hayatı aksatan fıtıklar MR görüntüleri uygunsa ameliyat edilmeli. çok rahatsız etmiyorsa idare edebilir.

Cevaplar (1)

Uzm. Dr. Önder Taylan Çifçi

Eğri durmanızın muhtemel sebebi kas spazmı olabilir. Bu durum ameliyat endikasyonu değildir. Acil ameliyat olmanız gerekmeyebilir. Proloterapi ve ya Manuel terapi uzmanlarıyla görüşmenizi öneririm.

Cevaplar (1)

Prof. Dr. Kaya Kılıç

Ameliyat oldunuz, çünkü size bel fıtığınız olduğu söylenmişti.Ameliyattan sonra gittiğiniz diğer doktorlar ise "ağrın fıtıktan değilmiş diskler arasında daralma varmış ameliyat olmamalıydın"…Daha fazla

Cevaplar (1)

Prof. Dr. Kaya Kılıç

Annenizi ve MR'larını göreyim, ne yapılması gerektiğini hemen söylerim.Geçmiş olsun.

Cevaplar (1)

Prof. Dr. Kaya Kılıç

Sizinki güven sorunu.Güvendiğiniz beyin cerrahı sizi dinler, muayene eder, filmlerinize bakar, size en uygun tedaviyi gerekçeleriyle anlatır ve uygular. Ne 22 yaş, ne de 88 yaş ameliyat olmamanız…Daha fazla

Cevaplar (1)

Doç. Dr. Fatma Nalan Kayrak

Merhaba, bel fıtığı tanısı konulduysa fıtığın siyatik sinirine baskı yapmasından dolayı bu ağrılarınız oluşabilir. Fizik tedaviden fayda görmediyseniz tekrar size teşhis koyan doktorunuza başvurun. Ameliyat…Daha fazla

Cevaplar (1)

Doç. Dr. Fatma Nalan Kayrak

Bu soruyu daha önce cevaplandırmıştım

Cevaplar (1)

Prof. Dr. Mehmet Zileli

uyuşma karıncalanma ve donukluk hissi ameliyattan sonra geçebilir. Yüzmek ve soğuk su bu yakınmalarınızı iyileştirmez.

Cevaplar (1)

Prof. Dr. Mehmet Zileli

Geçmiş olsun. Sizi ve filmlerinizi görmeden net bir şey söylenemez.

Cevaplar (1)

Op. Dr. Özgür Demirtaş

Usg yaptırmanızı öneririm

Cevaplar (1)

Op. Dr. O. Saffet Erk

geçmiş olsun, filmlerinizi görmek lazım...

Cevaplar (1)

Op. Dr. O. Saffet Erk

filmi görmeden bir şey söylemek zor, ama bel fıtığı ameliyatlarında platin gereksiz...

Cevaplar (1)

Op. Dr. O. Saffet Erk

L 4-5 seviyesinden mutlaka operasyon gerekli olabilir...

Cevaplar (1)

Op. Dr. O. Saffet Erk

2 seviye bel ameliyatı ek bir risk taşımayabilir...

Cevaplar (1)

Op. Dr. O. Saffet Erk

hastaların muayene bulguları operasyon kararında önemli rol oynadığından radyolojik bulgulara dayalı karar vermek doğru olmaz, geçmiş olsun

Cevaplar (1)

Op. Dr. O. Saffet Erk

sökedeki revir tabibinin sevki gerekli bildiğim kadarıyla...

Cevaplar (1)

Op. Dr. Özgür Akşan

Yeni mrg görüntüleriniz ile birlikte görüşelim sevgiler.

Cevaplar (1)

Yrd. Doç. Dr. Güven ÇITAK

Muayene eden doktorunuz ameliyat olmanızı destekleyecek bulgular yok dedi ise alternatif tedaviler denenebilir.Bu karar iyi bir muayene ve mr görselleri ile verilmeli.

Cevaplar (1)

İlgili hastalıklar